ENTERIJERI

Très chic: Francuski šarm u vašem domu

Ako želite ispuniti vaš dom mediteranskim šarmom, harmonijom, udobnošću i toplinom, fuzija provansalskog i francuskog ladanjskog stila su odličan izbor.

Image

Provansalski i ladanjski stil su dva zasebna stila utemeljena na francuskim tradicijama elegantnog, ali i udobnog življenja.
Provansalski stil potiče s juga Francuske i počiva na stoljećima tradicije francuskih ladanjskih kuća, kao i ljepote Azurne obale koja ne blijedi. Provansa je jedan od najpopularnijih predjela Francuske, koga karakterizuju pitoreskni pejzaži, mirisi bilja i 'artisan' kuhinja.
Ova dva stila i njihove varijacije su se tokom vremena susrela u jedinstvenom stilu koji objedinjuje francusku eleganciju i seoski šarm.
Fuzija ova dva popularna stila temelji se na njihovim zajedničkim obilježjima – pastelnim bojama, prirodnim materijalima i grubom finiširanju zidova i podova, cvijeću, bilju, asesoarima i simbolu Francuske – pijetlu.

Da biste postigli dašak provansalskog i country stila u vašem domu, ne morate poduzimati sveukupno renoviranje – dovoljno je dodati nekoliko detalja karakterističnih za ovaj stil, prirodne materijale i teksture u pastelnim bojama, pokoji komad namještaja kao asesoar i mnogo cvijeća i bilja.

Osnovne karakteristike provansalskog i country stila:
- tople pastelne boje
- ožbukani zidovi
- prirodni materijali sa prirodnom teksturom
- starinski namještaj, često pjeskareni i patinirani sa rezbarijom
- plafon s drvenim gredama
- drveni pod
- cvjetni dezen
- svježe cvijeće, sobno bilje i suho bilje
- porcelanske i keramičke figure, svijećnjaci, lusteri s kristalima
- ručni rad (tapiserije, heklani komadi)

Boje
Dojmu udobnosti provansalskog i francuskog ladanjskog prostora znatno doprinose boje, koje su jedna od prepoznatljivih karakteristika stila. Boje su meke i nježne, a najpopularnije su bijela, krem, boja pijeska, zagasita žuta, boja lavande, roza, svijetlo zelena, svijetlo plava.

Ove boje se primjenjuju kako na zidovima, tako i na dekoru i tekstilima. Namještaj može biti u malo otvorenijim bojama kako bi se isticao i da prostor ne bi djelovao zagušeno. Potražite dekor ili komade namještaja koji djeluju izbledjelo, pa čak i ispucalo, premažite ih bojom i – dobili ste izvrstan dodatak vašem provansalskom prostoru.


Zidovi, vrata, pod
Jedna od ključnih karakteristika provansalskog stila su ožbukani zidovi. Neravnine, gruba površina, neravnomjerno nanesena boja doprinose sveukupnom šarmu prostora.

Tapete nisu obavezan detalj, ali pravim odabirom možete napraviti pun pogodak. Birajte boje uobičajene za ovaj stil (jednobojna tapeta) ili dezen poput romantičnog cvjetnog (nikako geometrijskog). Tapeta na samo jednom, centralnom zidu često je bolje rješenje u stilovima koji obiluju dekorativnim detaljima kako prostor ne bi bio prezagušen.

Zidovi prostorija uređenih u provansalskom stilu su često obloženi drvenim panelima, ali gotovo isključivo u bijeloj ili svijetlim bojama.

Vrata i prozori su uvijek izrađeni od drveta, premazani bijelom bojom. Često se koristi obrada poput one za shabby chic tako da djeluju starije. Unutarnja vrata mogu biti sa staklenim umetkom kako bi se osiguralo što više svjetlosti u prostoru. Vrata, prozori kao i prednje plohe drvenog namještaja mogu se oslikati decoupage tehnikom motivima cvijeća ili vinove loze.

Drvene daske ili keramičke pločice tamnijih smeđih nijansi čine tipični provansalski pod. Gruba obrada drveta i pod kao umjetničko djelo za sebe bez tepiha i prostirki. Ovaj stil ne podnosi linoleum, laminate ili parket također.

Plafon je obično bijeli, a ako je visok i ako ostatak prostora dopušta, kao autentičan dekor mogu poslužiti tamno smeđe drvene grede.

Tekstili i tkanine
Obzirom da je provansalski u svojoj biti ladanjski stil (country), preovladavaju prirodni materijali kao što su pamuk, lan, muslin i vuna, obrađeni tako da djeluju pomalo zgužvano, isprano. Dezeni su cvjetni i pruge, ali ne jakog kontrasta kao što su crno-bijele, radije plavo bijele.

Asesoari i motivi
Svježe cvijeće i bilje ili suho osvježit će prostor koji inače može djelovati 'pospano' ako se pretjera sa pastelnim bojama. Postavite vaze i saksije sa lavandom, suncokretima, a zavjese i prekrivači neka budu posuti cvijećem.

Dom je za uživanje!

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA