ENTERIJERI

Dizajnirajte kućni ured i zavolite svoj posao

Neki ne mare ako su okruženi neredom, čak ga i ne primjećuju. Drugi nisu u stanju razmišljati u neredu i haosu. Nešto kao – red oko mene, red u glavi.

Image

Međutim, često se nađemo kako revnosno izvršavamo obaveze i pod raznoraznim pritiscima, uključujući odsustvo namjenskog prostora za rad. Kuhinjski sto je najčešći multifunkcionalni komad namještaja koji služi i za pisanje, pregled računa i sl. svima koji nemaju definiran prostor za rad.

Ako često i redovito pišete, crtate, kreirate, šijete, svejedno da li je to iz obaveze ili želje, čak i minijaturni prostor namijenjen i uređen samo za vas i vaš rad, mogao bi potaći dramatičnu transformaciju vašeg stava prema radu, motivirati vas, stimulirati kreativnost i tako podići vaš napor na višu, možda čak i profesionalnu razinu.
Prostor za rad će vam dati osjećaj strukture te će se obaveze lakše izvršavati, a nove ideje navirati. A možda vas sve to navede da započnete vlastiti biznis ili se okušate kao freelancer.

Ako ne možete dodijeliti radnom prostoru cijelu prostoriju, biće dovoljan samo jedan zid ili ugao. Pod uslovom da se adekvatno uredi i prijatno dizajnira, nećete imati osjećaj da ste 'stjerani u kut'. Kako je bit dizajna enterijera da maksimalno iskoristi svaki centimetar prostora, utoliko je cijeli jedan zid ili ugao sobe sasvim dovoljan za vaš kućni ured.

Vaš radni kutak treba osigurati dovoljno adekvatno osvijetljenog prostora za rad i po mogućnosti dodatni prostor za pohranjivanje sredstava za rad, ovisno o tome čime se bavite – dokumenti ako pišete, tkanine ako šijete, boje/olovke u bojama ako slikate/crtate itd.
Bilo bi dobro da imate bar jednu utičnicu u neposrednoj blizini stola kako biste izbjegli produžne kablove po cijeloj prostoriji koji vam mogu stajati na putu.
Ukoliko je vaš kućni ured u prostoriji koju koriste i drugi ukućani, gledajte da vaš kutak nije u blizini izlaza iz prostorije kako biste izbjegli dodatno ometanje u radu.

Obzirom da smo riješili pitanje funkcije, ostalo je da razmislite o stilu. Nudimo nekoliko prijedloga različitih stilova:

1. Shabby Chic

Uglavnom žene su zaslužne što je shabby chic postao bezvremeni stil. Ako već imate bar stol približno u shabby chic stilu, dajte ga na obradu i vratiće vam se kao nov. Ostalo je lako - police možete dati izraditi u istom stilu, stolicu presvucite u bijelu tkaninu, dodajte bijele starinske vaze i saksije, umjetno bijelo cvijeće, ali i sobne biljke za ažurirani i svježiji izgled. Bijelo će preovladavati pa akcentirajte pastelima kao na gornjoj slici.
 
2. Retro

Retro evocira uspomene na pedesete, šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća. Što je stariji, ovaj stil je sve omiljeniji zato što njegova jednostavnost dopušta poigravanje s akcentima, bojama i slojevima drugih stilova (scandi i boho o kome smo već govorili).

Vjerovatno već imate jedan ovakav sto i stolicu koje je dovoljno osvježiti bojom i novom tkaninom. Ako vam se stol čini suviše jednostavnim, 'izazov' može biti savremena stolica (koja nije retro) koja će poslužiti kao akcent (gornja slika), ali u tom slučaju uskladite i druge akcente (kao što su crna pletena saksija i tabure).
Retro djeluje čisto i umirujuće, te je odličan stil za sve koji vole svedeni izgled.

3. Industrijski stil

Čak i ako vas privlači ovaj stil, oprezno s njim - industrijski stil će odgovarati za vaš radni kutak samo ako je ostatak prostora (sobe, stana ili kuće) u ovom stilu. U protivnom dozirajte tako što ćete unijeti samo par komada namještaja ili asesoara koji se slažu sa postojećim stilom; npr. crne industrijske stolice sa modernim minimalističkim stolom i sl.

Osnovno obilježje ovog stila je u tome što podsjeća na fabrički prostor koji je preinačen u stambeni. Ako vaša kuća ima dio koji može podnijeti ovakvu transformaciju (obično je to podrumski dio ili potkrovlje), zašto ne pokušati. Također, ako je industrijski predominantan stil u vašem domu, u tom slučaju će biti lako organizirati mali kućni ured prateći temu. Zidovi od cigle ili betona, robusne drvene grede, metalni namještaj, tamno poluobrađeno drvo i već ste 'industrijalizirali' vaš prostor.

4. Moderni minimalizam

Maksimalno dvije boje (neutral sa crnim akcentom), savremene minimalističke forme, i samo par komada namještaja - u gornjem primjeru 3 police koje služe kao stol i police, u istoj boji kao pod. Vjerovatno najbolje rješenje ako za vaš kućni ured imate samo zid sobe. Odlično se 'sljubljuje' sa većinom drugih stilova osim flambojantnih kao što su romantični, shabby chic i sl.

Obzirom da se radi o minimalističkoj osnovi, ne predajte se porivu da 'utoplite' eventualnu hladnoću minimalizma; radije, neka dekor bude podjednako savremen i minimalistički kao što je osnova - fotografije u modernim okvirima, knjige savremenim korica, rektangularne jednostavne vaze, ali industrijska lampa da pokažete hrabrost (naš prijedlog).

Nismo odoljeli odličnom primjeru kombiniranja savremenog minimalizma i industrijskog stila kao što je na slici gore.

5. Namjenski ured

Čak i ako se profesionalno bavite šivenjem, uz pravilnu organizaciju možete smjestiti sve što vam treba u mali prostor, kao što je to slučaj na gornjem primjeru. Sve što treba jednoj krojačici je ovdje na jednom zidu. Naravno, teško da će uvijek izgledati ovako uredno, ali nered katkad ukazuje i na obim aktivnosti!

6. Ženstveni chic

Kao što možete vidjeti na slici gore, sve može stati u jedan ugao prostorije i djelovati uredno, profesionalno i - chic! U ovom slučaju, radni kutak u prostoriji uopće ne odskače od ostatka prostora, što je omogućila bijela boja, pažljivo odabran namještaj koji ima i svrhu i moderan izgled, dok roza akcenti odaju da se radi o radnom prostoru jedne žene. Tu je i biblioteka, prostor za arhiviranje, te stolica i stol za posjetioca - klijenta. Vrlo vješto isplanirano na minimalnoj površini.

Prostor se može dodatno feminizirati zidom u roza boji, detaljima poput cvijeća, asesoarima, shaggy tepihom (duga nit) ili stolicom.
Prostor uređen po vašem ukusu, koji ćete imati samo za sebe sigurno će uroditi plodonosnim i produktivnim idejama. Izvori fotografija:
trendecora.com
homedsgn.com
cotedetexas.blogspot.com
nicety.livejournal.com
elle.fr
laredoute.co.uk
futuristarchitecture.com
freshbrewedlife.tumblr.com
1stopbedrooms.com
woodoes.com
decouvrirtendroitdudecor
steeringnews.com

feed my design


     

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA