ENTERIJERI

Kombiniranje stilova: Hladni Scandi i topli Boho

Posljednjih nekoliko godina, svijet dizajna je naglašeno orijentiran prema prirodnim materijalima i rukotvorinama koji podižu svjesnost o značaju čovjeka i prirode. 

Image

Piše: Lejla Džaferović

Uz ovaj pristup načinu života i dizajnu danas idu brojni pridjevi, a samo neki od njih su – 'samoodrživ' i 'organski'.
Jedan od stilova u dizajnu enterijera koji opstaje uprkos konkurentnim novim trendovima, a promovira prirodno je skandinavski stil, ili popularno – scandi.
Dizajnerima i blogerima dizajna, čini se, omiljeni, upravo zbog svedenog, 'čistog' izgleda, ravnih linija, svijetlih, hladnih boja, osjećaja čistoće i prozračnosti sa velikim mogućnostima za brze, ali efektne, alteracije i varijacije.

Scandi stil se značajno oslanja na retro stil koji je obuhvatio 3 dekade – pedesete, šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća. Ovo je naročito primjetno kad je u pitanju namještaj, pogotovo fotelje koje su doživjele malo ažuriranja u pogledu linije od sad već starih vremena (slika gore).

Scandi stil se održava iz godine u godinu bez naznake prezasićenja; dijelom zato što je tako jednostavan da katkad uopće ne izgleda kao stil nego kao prazan canvas, osnova za dizajniranje i dekorisanje, a dijelom i zato što, kao takav, dopušta nadgradnju u gotovo bilo kojem drugom, savremenom pravcu.
Scandi se ažurira i obnavlja iz godine u godinu sa manjim alteracijama, i utoliko se svaki put predstavi kao novi trend.

U ovoj godini, skandi će više podsjećati na sedamdesete godine: geometrijski oblici, prirodni materijali, zemljane boje, pletivo, uključujući makrame od kojeg će se izrađivati viseći držači za biljke. Da, kao nekad.

Skandi stil je u biti minimalistički pa može djelovati hladno. Međutim, to nije nedostatak nego prednost jer otvara mogućnosti za dekorisanje asesoarima po vlastitom ukusu, koje možete svako malo mijenjati i tako transformisati cjelokupni dojam. 
Ovaj stil se lako da upotpuniti i obogatiti različitim teksturama, a mi preporučujemo prirodne materijale meke na dodir, poput pletiva koje već možete nabaviti kao pokrivače ili navlake za jastuke. Ako vam ide od ruke pletenje, zašto ne isplesti prekrivač?

Minimalistički dojam scandi stila se može obogatiti dezenom, pa čak i igrom različitih šara, u različitim stilovima. Dakle, dezene možete i 'sučeliti' sve dok odgovaraju bojom kako bi postigli vizuelnu ravnotežu. Tepih ili tapeta ili jastuci sa geometrijskom šarom i već ste prevazišli hladnoću skandi stila.

Scandi Boho
Tragajući za načinima da 'otope led' scandi stila slojevima tekstura i boje, dizajneri su pronašli formulu koja se zove 'scandi boho'!
Boho Chic (od 'bohemian') je već poznat kao stil za sebe, a karakteriziraju ga naglašena slojevitost, vatrene boje i etno uzorci, različite teksture, ali i prirodni materijali uključujući drvo, što ulazi u zajednički nazivnik sa scandi stilom.Koliko god je scandi jednostavan i 'rezerviran', toliko je boho chic eklektičan, u svojoj osnovi topao, pa čak i flambojantan.
Čiste svijetle linije skandi stila su odličan 'domaćin' umjetničkoj i kreativnoj crti boho stila. Upravo je nevjerovatan, teško zamisliv efekt spajanja ova dva stila, bar teoretski.
U praksi to izgleda otprilike ovako:Scandi boho stil se uglavnom postiže scandi osnovom (namještaj) i boho slojevima, dekorom. Ovo je vjerovatno najpogodniji stil za one koji teže minimalizmu, a žele više boje i teksture kako bi dobili topliji i pozivajući prostor.

Scandi Boho stil ćete postići slojevitošću:

  1. Počinjete sa bijelim zidovima kao podlogom i odabirom namještaja u prirodnim bojama (obično svijetlijim), te materijalima kao što su drvo i ratan.
  2. Odabirom tekstila i tkanina dodajte boju i bogatim teksturama npr. crveni orijentalni tepih, ili etno jastuci i zidna tapiserija, stoljnjak sa etno šarom, ili presvučene stolice u kuhinji. Ako niste spremni zakoračiti u boho chic opciju, scandi obogatite geometrijskim oblicima u crno-bijelim varijantama ili neutralnim bojama.
  3. Ako ste se odlučili za scandi boho, prostor obogatite umjetninama ili replikama, antikvitetima, pokojim etno i vintage asesoarom – ranije nedopustive kombinacije sada su dobrodošle jer se, sjećate se, radi o eklektičnom stilu (čitati – od svega pomalo). Upozorenje: vaš prostor je upravo prestao biti 'minimalistički' i ako nastavite, prijeti da postane prenatrpan. Sjetite se pravila o bojama i teksturama (jedan od naših prethodnih članaka) i držite se teme.
  4. Novi scandi stil voli sobne biljke – što više, to bolje. Dapače, to mu je jedna od glavnih karakteristika. I kada je u 'partnerstvu' sa boho chic stilom, biljke su dobrodošle samo ih je tada manje da se prostor ne bi zagušio stvarima. Kada radite 'layering' (nanošenje slojeva) za scandi, saksije za biljke mogu biti od keramike, drveta ili imitacije, korpe od ratana ili sl., ali ako ste već zašli u scandi boho, nekoliko visećih držača za saksije od makramea će upotpuniti ovaj, sad već bezvremeni, stil.
  5. Ukoliko niste sigurni da možete iznijeti ovu toplo – hladnu kombinaciju, prostoru uređenom u scandi stilu, pored obaveznih biljaka i zelenila, i mekih tekstura (imitacija janjeće kože npr.) samo dodajte crveni ili terracota orijentalni tepih ili ćilim (može i imitacija). Efekt neće izostati.


Fotografije:
houseandhome.com (cover)
sumbercenel.com
comfydwelling.com
decoholic.com
theappride.com
myliving-interiordesign.com
theinterioreditor.com
myscandinavianhome.com
Anita Yokota Instagram
ispydiy Instagram
walmart
Gianni Buonomo Vintners

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA