ENTERIJERI

Nove kuhinje: Samo organsko, molim!

Mnogi će se složiti da je kuhinja srce doma. Ova prostorija sa najviše vibracije utoliko ne treba služiti samo svojoj primarnoj svrsi, nego i biti udobna, ugodna i privlačna. 

Image

Piše: Lejla Džaferović

Kuhinja kao prostorija vrlo često obavlja više funkcija – osim što služi za pripremu hrane i pohranjivanje namirnica, u kuhinji se također okupljaju ukućani, naročito ako posjeduje i trpezariju, a često služi kao prostor za prijem gostiju.

Ukoliko planirate dizajnirati novu kuhinju, renovirati ili tek osvježiti postojeću, brojne su opcije, a prvi set pravila bi trebao biti - udovoljiti vlastitom ukusu, dati prostoru njegovu punu funkciju, a sve to unutar planiranog budžeta.

U svijetu dizajna, svaka godina donese nove trendove koji nisu apsolutni must, ali ih nije zgoreg uzeti u obzir ukoliko je renovacija prostora već aktuelna.

Trendovi za 2019. su sve samo ne jednoobrazni - obuhvataju najširi dijapazon stilova, materijala i pristupa, tako da će svako pronaći nešto za sebe.

Viseća rasvjeta poput skulpture, nove napredne tehnologije, ali i povratak prirodnom i 'organskom' kad su u pitanju materijali, te neobično visoka pročelja, samo su neka od obilježja novih kuhinja.

Za vas smo odabrali neke od ključnih trendova uređenja kuhinja u 2019. - i dok su pojedini prisutni već neko vrijeme, ali im se predviđa pravi procvat na širem tržištu tek u 2019., drugi su posve novi.

Kuhinje bez visećih elemenata
Ono što je apsolutni hit u svijetu su kuhinje bez visećih elemenata ili ormarića. Najveći uticaj u tom pravcu su izvršili hoteli i ugostiteljski objekti, kao i kulinarske TV emisije poput onih na kanalu 24 Kitchen, gdje ćete teško vidjeti kuhinju sa visećim ormarićima iza tipičnog celebrity chefa.

Ipak, zidovi iznad radnih ploča neće biti prazni, dapače, krasit će ih police – drvene, metalne ili staklene, ovisno o stilu kuhinje. Takve otvorene police daju mnogo više mogućnosti za dekorisanje – posuđem, biljkama, asesoarima i dr.

Još jedna dodatna mogućnost da ispoljite kreativnost je zid iznad radnih ploča kojeg ste donedavno na raspolaganju imali samo mali dio, i to kao horizontalnu traku između gornjih i donjih elemenata. Sada pred sobom imate cijeli zid kao slikarsko platno koji daje više mogućnosti da izrazite svoju kreativnost. Ovisno o stilu ostatka prostora, ovaj novi centralni zid vaše kuhinje može biti moderan, rustičan, industrijski, shabby chic, ili francuski romantičan.

Jedna od prednosti kuhinja bez visećih elemenata je da su bolji izbor u savremenim stanovima gdje su dnevni boravak i kuhinja u jednoj prostoriji (open space).
Kuhinja bez visećih elemenata i sa osmišljenim centralnim zidom ili visokim pročeljem izgleda manje kao kuhinja te utoliko čini kompaktniju cjelinu sa dnevnim boravkom. Pažljivim planiranjem ustvari možete dobiti veliki dnevni boravak sa 'dijelom za pripremu hrane'.

Najveći nedostatak kuhinje bez visećih elemenata je gubitak prostora za pohranjivanje posuđa, što možete kompenzirati boljom organizacijom donjih elemenata ili, ukoliko prostor u kuhinji dopušta – bočnim visokim elementima – ormarima.

Drvo i prirodni materijali
Eko i organsko je već dugo u trendu u svim životnim segmentima, pa tako i u domu. Prirodni materijali se mogu uklopiti u bilo koji stil, traju mnogo duže pa nadžive kratkoročne trendove, a odišu toplinom koja će učiniti dom privlačnim i ugodnim za boravak.

Povratak prirodi i 'korijenima' osigurat će materijali poput drveta, kamena, lamperije i prirodnih tekstila poput jute i kože, a mogu se prilagoditi i još uvijek modernim kombinacijama tradicionalnog i savremenog.
Ovisno o ciljanom stilu, ukoliko želite rustičnu kuhinju, dopustite sirovim materijalima da pokažu svoju izvornu ljepotu, a ukoliko se radi o modernijem stilu, jednako dobro će podnijeti obradu i preciznije, svedenije forme.

Interesantno je ponovo vidjeti namještaj od ratana u savremenim kuhinjama, ali u novim formama poput 'barskih' stolica i sl. Dakle, ratan nije samo za vrtni namještaj, i treba mu dati šansu jer je i funkcionalan i dekorativan.

Sa drvetom ne možete pogriješiti jer i nakon niza godina upotrebe, kada jednom izađe iz trenda, može se osvježiti šmirglanjem, premazom nove boje i novim ručkicama – i imate posve novi komad namještaja. Jer, recikliranje je također IN!

Jednako 'natural' djelovat će i ručke od kože na kabinetima, što je uistinu novost, iako djeluje tako poznato, vjerovatno zbog široke upotrebe ovog materijala.

Hrabro sa bojama
Nova boja daje novi život komadu namještaja i prostoru, a dizajneri su odlučili unijeti više boje i u kuhinju.
Svi oni kojima je dosadila bijela kuhinja sada imaju izliku da oboje kuhinjske elemente u neku od trendovskih boja poput plave ili tamnijih nijansi zelene.
Sjajna budućnost nagoviještena je i za tzv. 'lovačku zelenu' te maslinasto zelenu koje će izvrsno ići sa asesoarima u prirodnoj boji drveta.

Naravno, svi ostali elementi bi trebali biti usklađeni, uključujući slavine gdje možete birati između vintage mesinga, savremenih crnih mat ili sjajnih i sl.

Ako je boja vaš motiv za promjenu, odnosno, vodilja u procesu dizajna, ipak trebate uzeti u obzir i teksturu materijala. Prednost nove ere je što dopušta sučeljavanje suprotnosti i različitosti tekstura, štaviše, nalazi ljepotu i postiže efekt upravo u takvim kombinacijama – elegantno sjajno pročelje poput ogledala spram rustičnih mramornih ploča, detalji od drveta, brončane ručkice i sl.

Trendsetteri su već najavili duži vijek za mat crnu kao boju i finiš za npr. slavine i druga kuhinjska tijela poput nape. Ako je pažljivo dozirate, djelovat će kao asesoar gdje postiže puni efekt.

Sjetite se pravila o planiranju boje u prostoru o kome smo pisali 60x30x10, te spriječite dominaciju jedne boje sa još dvije – kontrastne ili komplementarne, ovisno o vašem ukusu.


izvori fotografija
Pinterest
bohochic.style
House Beautiful
roombay.us
clairebrodydesigns

L. Dzaferovic/Living

  

 

Image

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@Living

Instagram

#Living
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA