ENTERIJERI

Stilovi ranog 20. stoljeća: Art Deco

Redovno gledate Poaroa? Ovo će zvučati poznato...

Image

Pored analitičkih vještina i sarkastičnog humora ekscentričnog belgijskog detektiva otjelovljenog u liku britanskog glumca Davida Sucheta, vjerovatno uživate i u atmosferi prošlih vremena.
Ta 'prošla vremena' mnogih junaka romana Agathe Christie, kao i velikog Getsbija, možemo smjestiti u razdoblje Art Deco stila koji je trajao od 1910. do 1950. godine.

Filmski ured svjetski poznatog detektiva koji se predstavlja kao 'Hercule Poirot', a koga je kreirala neprikosnovena kraljica krimi romana, smješten je u zgradi iz 1936. godine koja pripada Art Deco stilu, Florin Court u Londonu.
Radnja popularnog serijala se i dešava 30-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme procvata ovog besmrtnog stila.

Zgrada Florin Court u Londonu izgrađena 1936. u kojoj se nalazi filmski ured detektiva Poaroa. En face zgrade se često pojavljuje u popularnom serijalu. (foto trover.com)


Filmski apartman u kome detektiv Hercule Poirot raspravlja o zamršenim slučajevima sa kolegom kapetanom Hastingsom i Miss Lemon (foto English Heritage BBC)

Art Deco je eklektičan stil koji je spojio ono što je na prvi pogled nespojivo poput drevnih astečkih, perzijskih i egipatskih motiva sa onim tradicionalnim, obrtničkim, a sve to u paru sa materijalima i formama industrijske revolucije. Bio je vjerovatno prvi stil koji hrabro kombinira različite pravce.
Vidljivi su i uticaji kubizma i fovizma, naročito u prvoj, flambojantnijoj fazi ovog stila.
Pojavio se prvi put u Francuskoj i to prije Prvog svjetskog rata kao Arts Décoratifs, naziv koji će se zgodno skratiti u Art Deco, a katkad samo Deco.

Bilo je to vrijeme luksuza, glamura i sjaja koje je donio društveni i tehnološki procvat. Utoliko je Art Deco kao stil vizuelnih umjetnosti, arhitekture i dizajna prerastao u svojevrsan pokret te prigrlio tehnološki progres koji je donio nove materijale i zahtjev za masovnom proizvodnjom.

Lincoln Theater, Miami Beach tipična je Art Deco građevina (foto CNN)

Uticaj ovog pravca je bio tako sveobuhvatan da se može vidjeti na velikim objektima kao što su neboderi do malih predmeta poput radio prijemnika, usisivača i nakita.

Radio aparat koji crnim lakom i geometrijskim oblicima očituje godinu proizvodnje 

Prvo što primjetimo su simetrija motiva i pravolinijski oblici, što je jedna od razlika između Art Deco stila i njegovog prethodnika Art Nouveau, koga su karakterizirali organski motivi i forme, te utoliko krive linije.

Dapače, Art Deco je naglašavao geometrijske forme poput poligona, sfere, pravougaonika, trapezoida, cik-cak, ševron i, interesantno, motiv sunca sa zrakama poznat kao 'sunburst', jedan od drevnih simbola koje je prigrlio Deco.

Tipičan motiv za Art Deco, sunce se moglo vidjeti u geometrijskoj formi čak i na vitražu. Ovdje se pojavljuje kao okvir za ogledalo. (foto antiques.com)

Od materijala, najčešće su upotrebljavani nehrđajući čelik, aluminijum, krom, bakelit.
Lakirane površine su se vrlo često mogle vidjeti, naročito kao akcenti u prostoru.

Najčešći motiv koji vidimo i danas je vitraž koji objedinjuje geometrijske forme, motive i boje karakteristične za ovaj period.

Najčešći motivi Art Deco vitraža koji su se često mogli vidjeti kao ukras na vratima. Za razliku od vitraža karakterističnog za Art Nouveau, oblici koji preovladavaju su geometrijski. (foto spoonflower.com)

Žive boje i jaki kontrasti učinili su ovaj stil upečatljivim.

Zgrada Chrysler sa naše naslovne fotografije, kao i drugi neboderi u New Yorku izgrađeni tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća pripadaju stilu Art Deco.

Vječna inspiracija za savremene dizajnere
Art Deco nije samo 'stvar prošlosti'. Velika imena u svijetu dizajna enterijera često uređuju svoje domove uveliko se koristeći cijelim bogatstvom rješenja koja nudi ovaj stil.

Evo nekoliko savremenih primjera primjene Art Decoa:

Art Deco kupatilo u pariškom apartmanu dizajnerice Linde Pinto. Ogledala sa Deco motivima, lakirani kabinet, bakelit, tapacirana stolica sa lakiranim nogama, samo su neki od pokazatelja šta je dizajner imao na umu. (foto Ricardo Labougle, AD)


Dnevna soba stana u Hamptonsu dizajnera Davida Kleinberga. Svedene, ali jake linije, puno sjajno drvo, okrugli stolić sa lakiranim topom i kromiranim nogama, konzola koja podsjeća na radio prijemnik iz istog razdoblja, ogledalo, umjetničke slike, kamin. (foto Oberto Gili, AD)


Stan u New Yorku koji sučeljava moderne oblike sa Art Deco formama fotelja (foto Simon Upton, AD)


Izvrstan primjer savremene primjene Decoa - crni lak, krom, ševron motiv podnih pločica, oblik minimalističke konzole, savršena simetrija, vintage fotografija... (foto Joshua McHugh, AD)

Sljedeću epizodu Poaroa ćete vjerovatno gledati na posve drugi način.

L. Džaferovic/Living
  

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA