ENTERIJERI

Stilovi ranog 20. stoljeća: Art Nouveau

Savremeni stilovi dizajna počivaju na zadivljujućim inovacijama prošlih vremena, te neprikosnovenih genija koji su učinili taj neophodni, odvažni prvi korak. Za sve nove stilove koji su u to vrijeme često izrastali u masovne pokrete, trebalo je 'probiti led'. Jedan takav pokret bio je Art Nouveau.

Image

Piše: Lejla Džaferović

Art Nouveau je nastao kao odgovor na stilove u dizajnu 19. stoljeća koji su uglavnom bili utemeljeni na historiji i neoklasicizmu.

Smatran je revolucionarnim utoliko što je predstavio ideju umjetnosti i dizajna kao dio običnog, svakodnevnog života.

Poznat i kao Novi stil, Art Nouveau bio je inovativni ornamentalni stil moderne umjetnosti koji se smatrao kompletnim jer je primijenjen u arhitekturi, dizajnu enterijera, namještaja, tkanina i tekstila, nakita, rasvjete, pribora za jelo, kao i u vizuelnoj umjetnosti. Upravo zahvaljujući svojoj širokoj primjenjivosti i zastupljenosti, brzo je izrastao je u pravi pokret.


Trajao je od 1880. do 1910. a brzo se raširio diljem Evrope, Amerike i Australije, ponajviše zahvaljujući ilustriranim časopisima i međunarodnim izložbama.
Naziv je dobio po Maison de l'Art Nouveau (Kuća nove umjetnosti), umjetničke galerije koju je 1895. godine otvorio avangardni trgovac umjetninama Siegfried Bing, koja je prva i predstavila novi stil.Poziv umjetnicima da izlože svoje radove u Maison de l'Art Nouveau

Nakon predstavljanja u Parizu, vrlo brzo se širio Evropom, Amerikom i Australijom i to pod različitim imenima kao npr. Jugendstil u Njemačkoj, Sezessionstil u Austriji, Stile Liberty u Italiji i Tiffany style u Americi.

Na Art Nouveau kao stil veliki uticaj su izvršili japanski elementi dizajna koji rabe ravne, dekorativne paterne, kao i keltski oblici.

Walter Crane je bio engleski umjetnik i najprominentniji ilustrator knjiga za djecu
Dekorativni elementi tipični za ovaj stil bili su floralni motivi, oblici lista i loze i drugih biljaka, isprepletene organske forme, ptice, cvijeće, insekti, kao i kosa i obline lijepih žena.

Alfons Mucha bio je češki slikar, ilustrator i umjetnik. Živio je u Parizu, a bio je poznat po stiliziranim i teatralnim portretima umjetnice Sarah Bernhardt.
Dominantne boje ovog stila bile su zlatna, tamno crvena, oker žuta, maslinasto zelena, smeđa, ljubičasta i plava.

Bezvremena Tiffany lampa od kaljenog stakla čije najrazličitije replikacije možemo kupiti u prodavnicama rasvjete
Arhitektura i enterijeri
Dramatično naglašene krivine i ispupčenja karakteristična za ovaj stil mogu se vidjeti kod španskog arhitekte Antonija Gaudija, kao i Hectora Guimarda i njegovog poznatog ulaza u pariški metro.

Pariški metro Hectora Guimarda
Zgrade koje pripadaju ovom pravcu odlikuju asimetrični oblici, lukovi, izbočene forme i dekorativne površine sa zakrivljenim dizajnom koji podsjeća na biljke.

Obzirom da je Art Nouveau predstavljao pravi masovni pokret, tako je arhitektura bila sveprisutna i utoliko vidljiva na svakom koraku na Starom kontinentu, ali i u Americi. Naročito je bila prepoznata u Belgiji gdje je slikar, arhitekt i dizajner Henry van der Velde odvažno nastupio i ostavio trag kao jedan od osnivača pokreta u ovoj zemlji.

Villa Esche Henrija Van Der Veldea

Veldeova 'Havana stolica'
Njegov sunarodnjak Victor Horta nije odolijevao botaničkim formama ovog stila što se vidi u svim njegovim radovima, od kojih su najpoznatiji Hotel Tassel i Maison du Peuple u Briselu.

hotel Tassel


Karakteristike stila se najbolje mogu vidjeti u enterijeru hotela Tassel
Namještaj koji ne blijedi
Art Nouveau dao je veliki broj bezvremenih komada namještaja koji se i danas kopiraju. Jedan od dizajnera namještaja tog vremena bio je francuski dekorater Louis Majorelle.

Majorelle je započeo karijeru u očevoj tvornici namještaja gdje u početku kopirao forme starog namještaja, da bi pod uticajem Emila Gallea, uveo nove oblike i gravuru.

Majorelleov legendarni pisaći stol
Za ovaj stil se kaže da je napravio svoj zadnji korak u radu škotskog arhitekte, slikara i dizajnera Charlesa Renni Mackintosha, koji je bio jako privučen kreativnom slobodom koju je Art Nouveau dopuštao, kao i time što je ohrabrivao maštu i fantaziju, ali se naposlijetku okrenuo hladnijoj, strožijoj formi.

Stolice arhitekte i umjetnika Charlesa Mackintosha

Još jedan svevremeni Art Nouveau motiv, prozor dizajnera Mackintosha
Art Nouveau kao pokret i stil je trajao do 1910. godine kada će ga zamijeniti Art Deco o kome ćemo također govoriti u ovom serijalu.

fotografije: UNESCO, wikimedia

 

 

 

  

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA