ENTERIJERI

Povratak velikih trendova prošlog stoljeća

Dom je kao odjeća, dio naše osobnosti koju nosimo sa sobom gdje god da krenemo. 

Image

Piše: Lejla Džaferović

Zato nam je dom važan te mu se posvjećujemo u skladu sa mogućnostima. Želimo da lijepo izgleda radi nas samih, ali i svih onih kojima dopuštamo pristup svom privatnom, intimnom prostoru.
Ako uporedimo odjeću koju najčešće nosimo, naći ćemo mnoge sličnosti sa našim stilom uređivanja prostora u pogledu boja i tekstura (ako volite tamno plavi pliš, na primjer, vaš izbor će biti i haljina od pliša, ali često i plišana sofa).
Svejedno da li namjeravamo preuređivati prostor ili ne, vrijedi pogledati kako se mijenjaju stilovi u ovoj rastućoj industriji.

Prošlu 2018. godinu koja je vrvila od stila, obilježilo je roza zlato, pločice kao u podzemnoj željeznici i otvorena rasvjetna tijela i (još jedna godina) novog boho-skandi stila.
Velika imena dizajna su tokom godine predviđala trendove za 2019. (ili određivala, radije), a mi ih predstavljamo i komentiramo za vašu inspiraciju.

Cvjetni dezen je uzorak koji ne blijedi u dizajnu enterijera, samo se razvija i mijenja iz godine u godinu. Njegovom razvoju doprinose nove tehnologije grafičkog dizajna, kao i modni dizajneri poput Dolce&Gabbana. Dakle, cvijeće opstaje na tapetama, na sofama i foteljama, samo će u ovoj godini biti dramatičnije, često na tamnoj podlozi, sa više kontrasta i novim kombinacijama boja.

photo credit: londondesignagenda.co.uk

Dramatični tonovi indigo plave, petrolej plave i zelene

Ova vijest će vam se svidjeti ako volite nijanse plave koja je već zavladala ovom industrijom. Odredite se za stil – da li će to biti predvidivi morski stil sa bijelom sofom, svijetlim parketom poput brodskog poda i plavim asesoarima, ili Andy Warhol pop art plavi akcenti spram bijele. Ovisi o vama i vašem ukusu. Kako god, plava se oduvijek smatrala umirujućom bojom, te je vrijedi primijeniti u enterijeru. Idealno u godini kada je trend 90% bijele, 10% akcent boje.
Zelena je također vraćena na scenu, pa je možete primijeniti na vašem centralnom zidu ili presvući sofu u tamno zeleni pliš.

photo credit: londondesignagenda.co.uk

Monokromatske kuhinje su na izlazu, a ako je već tu, 'reanimirajte' je pločicama sa geometrijskim uzorkom, sličnim posuđem, asesoarima jarkih boja, biljkama, te imitacijom orjentalnog tepiha i dobićete savremenu boho kuhinju koja više nije 'monokromatska'. Mramorne površine za kuhinju bit će i dalje prisutne, samo u toplijim i tamnijim bojama.

via Decoist

via Contemporist

Etno stil u kontekstu povratka prirodnom i organskog opstaje, a predviđa mu se i dalji razvoj. Ručno izrađeni dekorativni predmeti su ponovo na cijeni  Izrađeni su od prirodnih materijala poput drveta, pa ako imate klupicu od drveta ili pleteni zidni asesoar, obnovite ih i dajte im mjesto u vašem domu.

via Wall Decor Ideas

Uopće ne čudi da boho-skandi stil opstaje jer je tako praktičan i dopušta da iskoristite sve što vam je ostalo iz 50-ih prošlog stoljeća (uz adekvatnu reparaciju), ali slojevitost karakteristična za boho će sada uvrstiti čišće i jače boje, te malo zaobljeniji namještaj i mekše linije. Boho će i dalje sljubljivati vintage sa modernim što ga čini dostupnim za većinu.

via Decor Aid

Roza zlato izlazi sa scene, bronza ostaje, a miješa se i s drugim metalima. Kada akcentirate metalima (tj. metalnim izgledom) limitirajte na 2-3 različita metala u datoj prostoriji. Akcenti poput zlata (imitacije, naravno), mesinga i nikla dobro pristaju uz sjajnu bronzu i izgled starog željeza. Međutim, ako je sljubljivanje metala prevelik zalogaj za vas ili vam se jednostavno ne sviđa, odlučite se za jedan takav akcent npr. bronzu koja je vrlo efektan akcent i s njom lako stvarate kontekst.  

via Scene Therapy

via New Decor Trends
Tamna kupatila su za one najhrabrije. Iako samo planiranje uređenja može djelovati jednostavno, za ovakav zahvat je neophodan stručnjak koji bi uskladio rasvjetu, materijale, teksture kako bi postigli ciljani efekt, a ne kontra-efekt.  

via Design and Ideas

Svijetli podovi se vraćaju zahvaljujući trendovima ispiriranim prirodom, a sve u cilju svježijeg, otvorenijeg i prirodnijeg izgleda. Mogu se prilagoditi neformalnim, opuštenim konceptima kao i luksuznim, i uopće formalnim.

via Professional Builder

Udobnost je cilj pa se to očituje na velikim udobnim plišanim sofama i mekim tepisima. Za pliš se već zna da će u 2019. godini biti najtraženiji tekstil za sofe i fotelje. Obzirom da se vraćaju sedamdesete, tople jarke boje poput crvene, oker žute, boje rđe, organske zelene, sve u plišu i somotu, kao i geometrijski uzorak su ponovo u našim domovima. Samo dramatičnije, naglašenije.

via Jonathan Adler

 

 

 

 

  

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA