Kuhanjem do boljeg raspoloženja

Kuhanjem do boljeg raspoloženja

Kuhanje – jedan od najznačajnijih i najpopularnijih lifestyle trendova proteklih godina, ima višestruke benefite. Pored uživanja u konzumaciji pripremljenog jela, unošenju nutrijenata od vitalnog značaja za naš organizam (pod uslovom da ste pripremili zdravo jelo) i...

read more
Blog zdrave ishrane: Knedle sa šljivama

Blog zdrave ishrane: Knedle sa šljivama

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Knedle... pomalo zaboravljene, imaju svoju posebnost koju ne možete naći kod bilo koje druge slastice. Igrala sam se sastojcima i spojila ih u zdrave wellness knedle sa šljivama. Bogatog su okusa, predivnog mirisa, a što...

read more
Veggie burger od kuskusa

Veggie burger od kuskusa

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Kada probate burgere s kuskusom, sigurno nećete žaliti što u njima nema mesa. Spoj žitarica, povrća i začina čine neodoljivim okus ovog zdravog obroka.  Sastojci1 šolja kus kusa1 mala glavica crvenog luka2 šake špinata...

read more
Gastro kolumna Mirana Karića: Štrukle

Gastro kolumna Mirana Karića: Štrukle

Piše: chef Miran Karić Kao profesionalni kuhar često nailazim na pitanje gdje pronalazim inspiraciju. Izvora za inspiraciju je mnogo - muzika, film, drugi recept naravno, kada neko drugi kuha, želja da porodici serviram nešto novo i drugačije, priroda, lijepa...

read more
Tart od zobenih pahuljica s 3 nadjeva

Tart od zobenih pahuljica s 3 nadjeva

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Zdrave slastice ne moraju biti nezanimljivog izgleda i ukusa, a najbolji primjer je tart od zobenih pahuljica – naš novi zdravi desert koji danas radimo sa tri različita nadjeva. RECEPTSastojci za košarice1 banana 2 kašike...

read more
Blog zdrave hrane: Energetske granola pločice

Blog zdrave hrane: Energetske granola pločice

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Domaće granola pločice bez glutena i šećera rade se od prirodnih i hranjivih sastojaka. Granola pločice se mogu pripremati u raznim varijantama i kombinacijama pa tako mogu uvrstiti zobene pahuljice, orašaste plodove,...

read more
Bečka tema s varijacijama: Wellness Sacher

Bečka tema s varijacijama: Wellness Sacher

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Sacher torta, jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, prava je čarolija okusa kojoj rijetko ko može odoljeti. Tako sočna i jednostavna, a nevjerovatno  bogatog okusa. U nastojanju da svojim ukućanima pripremim...

read more
Ukusni ‘kitchari’ za detoksikaciju i podmlađivanje

Ukusni ‘kitchari’ za detoksikaciju i podmlađivanje

Kitchari – drevno azijsko jelo koje se priprema u jednom loncu, osnova je ajurvedskog načina života. Počiva na savršenoj ravnoteži sastojaka i začina koji balansiraju sve tri tjelesne doshe (Vata, Pitta, Kapha). Postoje brojne varijacije, ali ne mnogo odstupanja od...

read more
Recepti Mary Berry: Banana kruh sa sjemenkama

Recepti Mary Berry: Banana kruh sa sjemenkama

Banana kruh nije ništa novo (osim za one koji ga nisu probali) – lagani i ukusni kolač koji nestaje u sekundi, uprkos savjetima kako ga pohraniti i zamrznuti. Ali kao i svaki klasik, tako i banana kruh ima bezbroj varijacija na temu, jer svaki kuhar/ica jelu da...

read more
Osvježite se vitaminskim koktelom od mrkve i citrusa

Osvježite se vitaminskim koktelom od mrkve i citrusa

Ljeto kao godišnje doba ima mnoštvo prednosti, a kada usvojite male trikove kako da izađete na kraj sa visokim temperaturama zraka, može prerasti u najljepše doba godine. Tokom dugih i vrelih ljetnih dana, od velikog značaja je šta unosimo u organizam, ne samo zbog...

read more
Inovativna kuhinja: Bezglutenski čupavci

Inovativna kuhinja: Bezglutenski čupavci

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Stari dobri čupavci sada u inoviranoj, zdravoj verziji još su ukusniji i sočniji od onih tradicionalnih kojih se iz djetinjstva svi rado sjećamo.  Biskvit koji se inače radi od pšeničnog brašna, pripremit ćemo sa...

read more
Zdravi doručak u teglici

Zdravi doručak u teglici

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Budite dobri prema sebi - iskoristite mali dio svog slobodnog vremena večeras da pripremite doručak za sutra. Za doručak u tegli potrebno vam je svega pet minuta vremena, a sutra kada se probudite, bićete zadovoljni i...

read more
Legendarni čokoladni keksi u zdravoj varijanti

Legendarni čokoladni keksi u zdravoj varijanti

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Iako je ljeto na pragu, jutra i večeri su još uvijek hladne i zahtijevaju da se 'utople'. Ima li nešto bolje od šoljice čaja ili kafe sa hrskavim, mirisnim i ukusnim keksićima s okusom čokolade? Ima, a to je zdrava...

read more
Zdravi blog: Palačinci od prosa s namazom od tune

Zdravi blog: Palačinci od prosa s namazom od tune

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane U svakodnevnom nastojanju da osmislim što zdraviji a jednostavan i ukusan recept za doručak, rodila se ideja da omiljene palačinke napravim od prosa.  Obzirom da u tom trenutku u kući nisam imala brašno od prosa, proso u...

read more
Gastro kolumna Mirana Karića: Tart od jabuka i šljiva

Gastro kolumna Mirana Karića: Tart od jabuka i šljiva

Piše: chef Miran Karić Nakon serijala gastro kolumni o obradi i pripremi najboljih dijelova junetine, nastavljamo sa nečim drugačijim, ali ništa manje privlačnim i ukusnim... Usprotiviću se generalnom mišljenju da ne volim slastice. Naprotiv, uživam ih praviti, ali u...

read more
Proslava kokosa: Voćne Rafaelo kuglice

Proslava kokosa: Voćne Rafaelo kuglice

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Ako tragate za osvježavajućom slasticom u kojoj možete uživati bez osjećaja krivice i straha od viška kilograma, predlažem vam moju voćnu varijantu Rafaelo kuglica. Za pripremu je potrebno svega 10 minuta i nekoliko...

read more
Mafini – zdravi ‘take away’

Mafini – zdravi ‘take away’

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Doručak je naš najvažniji obrok. Ne postoji ni jedan nutricionistički pristup koji će ovu činjenicu zanemariti odnosno preskočiti da ukaže na značaj našeg prvog dnevnog obroka. Zašto je doručak toliko važan i neizostavan...

read more
Zdrave praznične slastice: Choco mousse sa avokadom

Zdrave praznične slastice: Choco mousse sa avokadom

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Katkad je zdjelica jednostavnog i zdravog moussa najljepša poslastica. Lako se priprema i potrebno je svega nekoliko sastojaka koje ćete jednostavno ubaciti u multipraktik i miksanjem dobiti najfiniju kremastu poslasticu....

read more
Blog zdrave hrane: Pomfrit je našao dostojnu zamjenu

Blog zdrave hrane: Pomfrit je našao dostojnu zamjenu

Piše: Almira Mujačić Podijelit ću s vama jednostavan recept za najukusniju i najzdraviju zamjenu za pomfrit. Prave se od samo jednog sastojka - palenta. Prutići od palente su hrskavi, mirisni i neodoljivog okusa, a pri tome jako zdravi.  Palenta, obično...

read more
Gastro kolumna: Lasagne alla chef

Gastro kolumna: Lasagne alla chef

Piše: Miran Karić, chef Obzirom da ste pokazali veliko interesovanje za kolumnu o tortellinima, odlučio sam da ovu, a možda i narednu, također posvetim tjestenini ili pasti. Danas pripremam po receptu koji spada u grupu svjetskih klasika, obiteljskih recepata, onih za...

read more
Zdravi snack: Kukuruzni čips sa sjemenkama

Zdravi snack: Kukuruzni čips sa sjemenkama

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Pretvorimo nezdrave navike u zdrave tako što ćemo industrijski čips, koji je omiljena grickalica velikog broja ljudi, zamijeniti superzdravom verzijom: kukuruznim čipsom sa sjemenkama.  Iznenadit ćete se okusom i...

read more
Sladak, a zdrav doručak? Moguće je!

Sladak, a zdrav doručak? Moguće je!

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave prehrane Mnogi od nas ne mogu zamisliti početak dana bez zalogaja ili dva slatkoga. Tačno znam taj osjećaj kada se ujutro probudite loše volje, usporeni i bez pozitivne energije. Organizam žudi za komadom čokolade koja će ga...

read more
Gastro kolumna: ‘Šta ću danas za ručak?’

Gastro kolumna: ‘Šta ću danas za ručak?’

Piše: Miran Karić, chef Dragi moji, konačno pravi odgovor na stalno i svima dobro poznato pitanje: 'Šta ću danas za ručak?'. Na osnovu jednog takvog pitanja je i nastala inspiracija za današnje jelo. Za početak, kratko objašnjenje o sličnim jelima. Risotto, pirjan,...

read more
Brzo i lako do omiljene slastice: Bounty kocke bez šećera!

Brzo i lako do omiljene slastice: Bounty kocke bez šećera!

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Za sve ljubitelje kombinacije čokolade i kokosa, predlažemo izvrsnu i zdravu verziju svima poznate 'bounty' čokolade. Ukusne i zdrave bounty kocke možete pripremiti za svega 10 minuta.RECEPT Sastojci 200 g putera 3 kašike...

read more
Zašto nam nedostaje Antonio Carluccio

Zašto nam nedostaje Antonio Carluccio

Prije nešto više od dvije godine, svijet je ostao bez 'kuma italijanske kuhinje', Antonia Carluccia. Šarmantni sijedi gospodin autoritativnog izgleda i ponašanja koje je uspješno balansirao  smislom za šalu, nije bio jedno od svakodnevnih lica koja ste gledali na TV...

read more
Gastro kolumna Mirana Karića: Brze slatke i slane kiflice

Gastro kolumna Mirana Karića: Brze slatke i slane kiflice

Piše: Miran Karić, chef Nakon malo kaloričnije i teže zimske hrane, za vas sam spremio nešto što se može opisati u četiri riječi - brzo, lako, sočno i slatko. Svaki od ovih epiteta se veže za neki segment današnjeg recepta. Jer danas govorimo o klasiku koji ima mnogo...

read more
Blog zdrave hrane: Proteinske zemičke od zobi

Blog zdrave hrane: Proteinske zemičke od zobi

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Zdrava ishrana, kao koncept, ne podnosi pekarske proizvode. Uglavnom su to proizvodi puni aditiva - pojačivača okusa, boje, hrskavosti, elastičnosti, kao i mnogi drugi nadasve štetni za ljudsko zdravlje. Ipak, teško je...

read more
Kolumna Mirana Karića: Tajna savršenog ramsteka

Kolumna Mirana Karića: Tajna savršenog ramsteka

Piše: chef Miran Karić Dobrodošli u moju gastro kolumnu koja će, uz malo volje i truda, svakog amatera pretvoriti u istinskog znalca. Svaki tekst i obradjeni sadržaj su produkt mog rada i testiranja, što znači da savjete i tekstove dobijate iz prve ruke. Svako se...

read more
Proteinske palačinke za doručak, brunch ili večeru

Proteinske palačinke za doručak, brunch ili večeru

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Nedjeljno jutro kada je porodica na okupu zaslužuje nešto drugačiji, poseban doručak, a drugačiji ne podrazumijeva dugotrajnu i složenu pripremu. Preporučujemo neodoljive palačinke sa zobenim pahuljicama koje možete...

read more
Rižoto – najkompliciranije jednostavno jelo

Rižoto – najkompliciranije jednostavno jelo

Piše: chef Miran Karić Danas ću govoriti o vrsti jela koje je obilježilo moje početke u kulinarstvu. Rižoto je jelo za koje se veže dosta teorija i važi za jedno od težih jela za pripremiti na pravilan način. Uz praćenje današnjeg postupka naučit ćete praviti rižoto...

read more
Blog zdrave hrane: Bezglutenski kruh s orasima

Blog zdrave hrane: Bezglutenski kruh s orasima

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Pekarskim proizvodima je teško odoljeti kada su topli, mirisni, vazdušasti i divne zlatno žute boje. Nažalost, mnoga peciva sadrže aditive - pojačivače okusa, boje, mirisa i trajnosti. Ovi proizvodi prijaju samo dok se...

read more
Kompozitor u kuhinji: Tournedos Rossini

Kompozitor u kuhinji: Tournedos Rossini

Gioachino Rossini, jedan je od najvećih talijanskih kompozitora iz 19. stoljeća sa opusom od 40 opera koje je napisao do svoje 40. godine, nakon čega se iznenada povukao. Međutim, nije se povukao i iz društvenog života koji je intenzivno vodio u svojoj luksuznoj vili...

read more
Blog zdrave hrane: Bezglutenski kruh s orasima

Almira Mujačić predlaže: Ispecite slanu tortu bez glutena

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Zima je pravo godišnje doba za pripremu utješnih slanih i slatkih torti.  Obzirom da je ponuda sezonskog povrća i voća mala, prilagodimo se godišnjem dobu i onome što ono donosi. Pritom treba uzeti u obzir činjenicu da...

read more
Tradicionalni recepti: Pastirska pita

Tradicionalni recepti: Pastirska pita

Postoji dobar razlog zašto neki recepti opstaju stoljećima. Jedan takav recept je engleska pastirska pita. Originalni recept ovog tradicionalnog engleskog jela koje je postalo popularno i u drugim dijelovima svijeta, u osnovi se sastoji od dva dijela – baza od...

read more
Gastro kolumna: Za BBQ pileća krilca ključna je marinada

Gastro kolumna: Za BBQ pileća krilca ključna je marinada

Piše: Miran Karić, chef I ovu kolumnu bih započeo citatom s kojim se u potpunosti slažem: 'Čovjek koji se ne trudi kada kuha za prijatelje, nije ni zaslužio da ih ima.' Ja sam, očigledno, jedan od onih koji vole da kuhaju za druge, ali volim to da radim i kući, za...

read more
Gastro kolumna Mirana Karića: Napravite najbolju pizzu

Gastro kolumna Mirana Karića: Napravite najbolju pizzu

Piše: Miran Karić, chef Danas ću vam otkriti tajnu savršene domaće pizze kao iz krušne peći.  Svako će reći da ima najbolji recept ili će dodati neku sitnicu u tijesto u koju se kune ili slično, ali uzalud. U ovom slučaju važi pravilo, što jednostavnije - to...

read more
Psihologija čokolade

Psihologija čokolade

Sam pomen čokolade kod mnogih zna izazvati reakciju, a pogled na neki čoko prizor i već razmišljamo kako do ove najpoznatije slastice na svijetu. Tamna čokolada (min. 70% kakao) se smatra superhranom jer je odličan izvor flavonoida, antioksidanata koji mogu sniziti...

read more
Gastro kolumna Mirana Karića: Savršen burger više nije tajna

Gastro kolumna Mirana Karića: Savršen burger više nije tajna

Piše: Miran Karić, chef Dragi čitatelji, dobrodošli u nastavak priče o mesu. U prethodnoj kolumni smo započeli priču o govedini i junetini općenito, a malo više smo se dotakli priče o ramsteku - jednom od najpopularnijih dijelova kada je u pitanju „krtina“ za pečenje....

read more
Brzo i lako do kolača s britanskog dvora: Torta Victoria

Brzo i lako do kolača s britanskog dvora: Torta Victoria

Već po samom nazivu jednog od najpoznatijih kolača u Velikoj Britaniji, možemo pretpostaviti da ova slastica ima historiju. Navodno je engleska kraljica Victoria koja je bila na tronu od 1837. do svoje smrti 1901. godine, često uživala u ovoj jednostavnoj slastici...

read more
Čudesna zob + recept za škotske slane kekse

Čudesna zob + recept za škotske slane kekse

Na pomen zobi obično pomislimo na zobenu kašu koja je, priznajmo, većini nas zadnja opcija za ukusan doručak. Ali nakon što bolje upoznamo ovu čudesnu žitaricu, možda sve drugo postane tek alternativa... Avena sativa kako su stari Latini nazvali zob, bogat je izvor...

read more
Zimske bombice od tikve

Zimske bombice od tikve

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Nemojte propustiti da još nekoliko puta ove zime iskoristite kraljicu sezone - tikvu. O benefitima tikve nećemo pisati jer je toliko bogata brojnim mineralima i vitaminima da je teško zamisliti i jedan koristan sastojak...

read more
Ako nikada niste: Vrijeme je da napravite tortu!

Ako nikada niste: Vrijeme je da napravite tortu!

Piše: Miran Karić, chef Šta nas bolje oraspoloži na zimskim temperaturama nego topli napitak i komad dobre čokoladne torte, još ako ste uz čokoladu ukombinovali neko voće koje ste 'slučajno' zamrznuli - priča postaje još bolja. Ne pratim standardne recepture kad je u...

read more
Zimske slastice: Kolač od tikve

Zimske slastice: Kolač od tikve

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Tikva je kraljica jeseni i zime pa je zato rado koristim za pripremu ukusnih, a zdravih kolača. Bogata je mineralima i vitaminima, i lako se probavlja. Danas se uzgajaju nove sorte tikvi poput hokaido i muškatne koje su...

read more
Avokado ‘daje moć princezama’

Avokado ‘daje moć princezama’

Avokado potiče iz prašuma Srednje i Južne Amerike, a na područje Evrope donijeli su ga španski osvajači. Prema legendama Maya, davao je čarobne moći princezama. Njegov kolokvijalni naziv je 'aligatorska kruška' zbog izgleda koji podsjeća na to voće i površine kore...

read more
Ananas je tropski kralj voća!

Ananas je tropski kralj voća!

Ananas je voće tropskog porijekla, a davno je postao sastavni dio ishrane u cijelom svijetu. Pronašli su ga evropski moreplovci davne 1493. godine na karipskom otoku Guadalupe. Nakon što su brojni pokušaji za uzgojem na evropskim prostorima završili neuspješno,...

read more
Savoiardi ili piškote: Umijeće jednostavnosti

Savoiardi ili piškote: Umijeće jednostavnosti

Drevna italijanska kraljevska dinastija Savoja je, kao i svaka dinastija, uživala u mnogim poznatim zadovoljstvima za nepce, ali je kreirala i nova kao što su savoiardi koje danas nazivamo – piškotama. Tako su davne 1348. godine nastali Savoiardi kao...

read more
Magija čaja + recept za zemičke iz kraljevske kuhinje

Magija čaja + recept za zemičke iz kraljevske kuhinje

Čaj je napitak kojem se, pored izvanrednog okusa, pripisuju i razna druga korisna svojstva.  Ovisno o kojoj vrsti se radi, može vas razbuditi ili umiriti, otkloniti bol, blagotvorno djelovati na tjeskobu pa čak i blaže vidove depresije. Neke vrste čaja poput...

read more
Svestrana teglica: Zdrava torta ‘za ponijeti’

Svestrana teglica: Zdrava torta ‘za ponijeti’

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane Ako volite osvježavajuće okuse bobičastog voća i lagane kreme od sira 'utopljene' zemljastim okusom orašastih plodova sa hurmama, onda je torta u čaši vaš idealan izbor.  Prije nego požurim da vam predstavim lagan...

read more
Uradi sam: Beskvasni hljeb

Uradi sam: Beskvasni hljeb

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Beskvasni hljeb se smatra zdravijim od običnog hljeba. Lako je probavljiv, izuzetno mekan, pomaže kontrolisanju glukoze u krvi, a okusom podsjeća na kolač.  Karakterističan je po tome da ne zahtijeva dizano tijesto -...

read more
Pissaladière, omiljeni francuski snack

Pissaladière, omiljeni francuski snack

Ovo jednostavno jelo koje podsjeća na pizzu i focacciu potiče s juga Francuske, iz Nice. Priprema se od davnina; nekada se prodavao na ulicama Nice, a danas se uglavnom služi kao predjelo ili snack, ali ga možete naći i u francuskim pekarama (pattiserie). Radi se od...

read more
Bezglutenski keksi s limunom

Bezglutenski keksi s limunom

Limun je moj omiljeni sastojak u kolačima. Njegov okus, miris i boja posebno dolaze do izražaja u kombinaciji sa kokosom. Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane Iako recepti za pripremu zdravih slastica često uključuju i ribanu koricu limuna, zbog straha od...

read more
Kad sam inspirisan, napravim čudo

Kad sam inspirisan, napravim čudo

facebookOno o čemu sanjate, uz mnogo truda i upornosti, često se i ostvari. Pripremila: Ilma Subašić Zamislite da više od 20 godina života provedete u Italiji i odjednom odlučite da je vrijeme za povratak kako bi u svojoj zemlji radili ono što vas usrećuje. Izazov,...

read more
Bistro ‘Zdravo’: Veganska priča u Sarajevu

Bistro ‘Zdravo’: Veganska priča u Sarajevu

Ako krenete tragom priča o pozitivnoj transformaciji, rastu i razvoju, sigurno ćete naići na Maju Pilav. Maja je mnogo toga, ali je i vegan, dakle, prehranu temelji na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla. Ali, Maja nije vegan samo za sebe, nego i za druge. Već...

read more