Da li se ikad zapitamo zašto nam se određena prostorija sviđa, ili ne sviđa, zašto se u određenim prostorima osjećamo ugodnije i opuštenije nego u drugim (čak i u vlastitom domu), dok neke prostorije u nama bude strahopoštovanje?

Sigurno da za ovako nešto postoji više razloga, ali jedan o kojem vjerovatno ne razmišljamo (osim ako nismo dizajner enterijera ili arhitekta), krije se u liniji kao elementu dizajna.

Linije u prostoru mogu imati snažan psihološki učinak, te dizajneri koriste kombinaciju različitih linija kako bi stvorili određenu atmosferu i raspoloženje.

Linija u prostoru stvara dojam pravca, kretanja i osjećaj dizajna. Linija usmjerava pogled, ocrtava predmet, dijeli prostor i komunicira osjećaj ili emociju.

Kosa linija prostoru daruje dinamičnost (Pinterest)

Dominantna je prava linija (vertikalna, horizontalna ili dijagonalna), za razliku od krive linije. Odluka o vrsti i smjeru linije odredit će raspoloženje koje želimo kreirati u prostoru.

Okomita linija sugerira osjećaj dostojanstva, snage i visine. Usmjerava pogled prema gore, stvarajući tako formalnu atmosferu. Najčešće se povezuje sa snagom, ravnotežom i stabilnosti.

Postoji teorija da posmatranje okomitih linija nije prirodno, za razliku od posmatranja vodoravnih linija. Obzirom da izlaze iz našeg vidnog polja, okomite linije u arhitekturi se produžuju kako bi se stvorio dojam visine (stubovi, vanjska vrata).

M&K Interiors
Shanon’s Spaces

Okomite linije se često primjenjuju u javnim prostorima koji zahtijevaju veću dozu formalnosti poput sala za sastanke i uredskih prostora.

Issuu

Kao i obično, bilo kakvo pretjerivanje može  odvesti u drugu krajnost pa ovakvi prostori mogu djelovati prestrogo i uzrokovati osjećaj nelagode i zatvorenosti.

Vodoravne linije pomažu da se stvori neformalna, umirujuća atmosfera. Usmjeravaju pogled preko prostora, te se najčešće koriste u prostorijama koje služe za odmor i opuštanje.

Potiču osjećaj stabilnosti, uzemljenosti, usmjerenja, a upotrebljavaju se i radi akcentiranja i usmjeravanja pogleda ka određenoj tački.

6sqft.com

Vodoravne linije mogu vizuelno uvećati prostor, koji može djelovati šire ili duže. Međutim, suviše vodoravnih linija može učiniti prostor monotonim.

Karen Mills

Kose linije sugeriraju pokret i pravac. Prostoru daju osjećaj dinamičkog kretanja, slobode i transformacije. Pravilno upotrijebljene, kose linije mogu oživjeti prostor, dati mu volumen i učiniti da djeluje veći nego što jeste. Međutim, previše kosih linija u prostoru može stvoriti osjećaj nemira, neravnoteže i konfuzije.

Pinterest
Houzz

Valovita linija smekšava, djeluje elegantno i blago, te sugerira pokret i ritam. Ako je pravilno primijenjena, doima se prirodno, zaigrano, a može djelovati i umirujuće.

Umjereno dozirana, valovita linija prostoru može dati osjećaj toka i cjelovitosti.

Ovakve linije lako steknu dominaciju u prostoru jer su voluminozne.

Patricia Bustos Studio

Višak valovitih linija u prostoru može djelovati pretjerano i kič, čime se neutrališe elegancija za koju su zaslužne ovakve linije.

Nakon što se upoznamo sa efektima različitih linija u prostoru, uređenju ćemo prići s više pažnje, planiranja i promišljanja kako bi zadovoljili i funkciju i formu.

Naslovna fotografija Patricia Bustos Studio