Negativni prostor u enterijerima predstavlja prazan prostor koji čini razmak između predmeta, poput komada namještaja, umjetnina, asesoara i sl., kao i između namještaja i zida.

Iako zvuči kao nešto nepoželjno, negativni prostor je jedan od primarnih načina postizanja ravnoteže i harmonije u prostoru, što ga čini moćnim ‘oružjem’ dizajnera enterijera.

Baš kao što nam je neophodan zrak da bi preživjeli, tako i prostorije – enterijeri ‘dišu’ zahvaljujući negativnom prostoru. Pored mogućnosti neometanog kretanja po prostoriji, negativni prostor osigurava ravnotežu i harmoniju u svakom dizajnerskom konceptu.

Rustični sto od masivnog drveta, kao i moderni luster dolaze do punog izražaja zahvaljujući praznom zidu (Houzz)

Negativni prostor je jednako bitan kao i prostor popunjen predmetima jer, pored ostalog, služi da istakne komade namještaja, umjetničke slike, rasvjetna tijela, asesoare i dr.

Kao i uvijek, ključ je u ravnoteži: premalo negativnog prostora učiniće da prostorija djeluje prenatrpano, dok će višak negativnog prostora za posljedicu imati da vaša soba izgleda poluprazna tj. nedovoljno namještena.

Vješto izbalansiran prostor u vašem dnevnom boravku još više će istaknuti centralni zid kao fokalnu tačku enterijera, npr. kamin ili umjentičko djelo, ovisno o tome šta je glavna karakteristika. Pritom treba obratiti pažnju i na visinu predmeta – previsok naslon fotelje, sofe ili stolića bi komprimitirao negativni prostor, odnosno blokirao pogled na centralni zid.

Osim što pomaže da se istaknu određeni predmeti (slika i luster), negativni prostor daruje neophodnu toplinu minimalističkim konceptima (Domain)

Sličan balans može se postići naizmjeničnom upotrebom tapete s uzorkom (pozitivni prostor) i glat bijelog zida (negativni prostor). Istovremeno, tapeta s uzorkom se može apriori smatrati pozitivnim prostorom, međutim, ako je prisutan značajniji razmak između šara (naročito kao bijela podloga), doprinijeće balansu u prostoriji.

Balansiranje tapete gustog i dinamičnog uzorka sa praznim bijelim zidom omogućuje da prostorije izgleda veće i da ‘diše’

Kuhinje vrlo često djeluju prenatrpano, primarno zbog fiksiranih kuhinjskih elemenata koje nemilice ugrađujemo, smatrajući da ih nikad nije dovoljno. Da li je, utoliko, uopšte moguće kreirati negativan prostor u kuhinjama, naročito onim manjim koje su spojene s dnevnim boravkom u open plan konceptu? Naš odgovor je – itekako, pod uslovom da se odreknete visećih elemenata.

Kuhinje bez visećih elemenata – trend koji opstaje već nekoliko godina zahvaljujući opštem dojmu elegancije i lakoće prostora koji se postiže ovim jednostavnim potezom, pri čemu se (sada prazan) zid vješto uređuje da bi (vrlo često) postao fokalna tačka prostorije. Istovremeno, ono što se čini kao gubitak prostora za odlaganje kompenzira se spremnicima u donjim elementima i ostrvu. Također, vrlo često se shvati da taj dodatni prostor za odlaganje nikad nije ni bio potreban. Jedna od prednosti ovakvog koncepta je i da ćete zastati prije nego što kupite još jedan u nizu setova posuđa.

Zahvaljujući novokreiranom negativnom prostoru, vaša kuhinja neće djelovati poput kutije. Pored toga, ukoliko je u pitanju open plan koncept (kuhinja spojena sa dnevnim boravkom, naročito ako je bez prozora), ovim potezom ćete dobiti bolji tok između dva područja (kuhinjskog i dnevnog), dojam povezanosti i cjelovitosti, umjesto dojma da imate kuhinju u dnevnom boravku (što jeste činjenica, ali je nepoželjan dojam kada je u pitanju izgled prostorije).

Monotonija bijelog zida izbjegnuta radnim rasvjetnim tijelom i posebnom obradom zida (prettylittlespace.co)

Još jedan način kreiranja negativnog prostora u kuhinji je ostrvo sa nešto dužim nogama čime se postiže prostor između dna ostrva i poda. Balansu će doprinijeti i stolice sa tanjim nogama ili posve prozirne poput legendardnih ‘ghost chairs’.

Negativan prostor kreiran barskim stolicama sa tankom konstrukcijom i ostrvom sa nogama (Houzz)

Kreiranjem negativnog prostora možemo unaprijediti svaku prostoriju u našem domu, koji će nakon ovakve intervencije naprosto – ‘prodisati’. Predmete poput namještaja i asesoara ćemo birati s više pažnje, čime stajemo u kraj konzumerizmu i kompulzivnoj kupovini, a razvijamo i unapređujemo vlastiti stil.