Kao lakši i svjetliji pandan Mračnoj akademiji (Dark Academia), Svijetla akademija (Light Academia) kao akademska estetika također nalazi uporište u prošlim vremenima, kao i u učenju, istraživanju, književnosti, umjetnosti, naročito klasicima.

Za razliku od Mračne akademije, teme su općenito pozitivne sa velikom dozom optimizma i radosti, a slave učenje, prijateljstvo i sretne završetke. Fokus je na mekšim i nježnijim aspektima akademije – ljubav prema učenju za koje se drži da donosi svjetlost i sreću, i sve to vani, u prirodi.

Boje koje karakterišu ovu estetiku su bijela, krem, bež, zlatna, svijetlo smeđa u zagasitim nijansama, kao i karirani motivi u ovim bojama. Kao akcenti se pojavljuju zelena, bordo, tamno plava, i tamnija nijansa žute.

Fotografije se rade pri dnevnoj svjetlosti, što vizualima daruje dojam optimizma i topline.

I Svijetla akademija se, poput Mračne, oslanja na antiku i klasicizam, o čemu govore vizuali ove estetike. Prizori muzeja, biblioteka i drugih predstavnika mahom zapadnoevropske arhitekture, umjetnosti i nauke, kao i pogled u enterijere toplo uređenih domova, jasno poručuju da je Svijetla akademija sestra Mračnoj u pogledu njenih temelja, samo u mekšoj i blažoj formi.

Učenje je i dalje noseći stub ove akademske estetike, ali s porukom da znanje donosi radost i svjetlost, i da se također dešava u vanjskim prostorima i prirodi, dok Mračna akademija uglavnom insistira na zatvorenim prostorima gotičkog izgleda. Utoliko zaigranost i optimizam Svijetle akademije uveliko podsjeća na cottagecore estetiku – sve je lijepo i poziva na radost i nadu. I dok Mračna akademija na neki način predstavlja vrijeme provedeno u izolaciji (krajnje smisleno, ipak), Svijetla akademija obilježava izlazak van, na svjetlost dana i slobodu, kao i proslavu života, ne odbacujući pritom svoj temelj – učenje, izučavanje, proučavanje, istraživanje.

Enterijeri na vizualima su topli, udobni, svijetli, sa blagim neredom koji ukazuje na udobnost, i ukusnom čajem i dezertom na tacni, na krevetu, pored (opet) gomile starinskih knjiga. U tipičnoj sobi uređenoj u ovom stilu, primjetne su i stare fotografije, male statue od mramora, ogledala, svijeće, uramljeno suho presovano cvijeće, dok se na vintage pisaćem stolu nalaze starinsko pero i tinta, i pokoja svijeća u posrebrenom svijećnjaku.

Tekstili su ugodni i meki na dodir: somot, pliš, koža, tvid, flanel, pamuk, kašmir, svila, a tu su i neizbježni proizvodi vrijednog ručnog rada kao što je pletenje i heklanje.

Pobornici ove estetike uživaju u djelima poput Tajnog vrta autorice Frances Hodgson Burnett, Ponos i predrasuda Jane Austen i Male žene,  Louise May Alcott, dok najviše vole posjećivati knjižare, muzeje, umjetničke galerije, biblioteke, stare zgrade s historijskom vrijednosti, kafee i pekare gdje uživaju u šoljici tople kafe u društvu s knjigom.

Kad su u pitanju sportske i vanjske aktivnosti, ‘svijetli akademci’ se najbolje osjećaju dok uređuju vrt, šetaju ili trče, odlaze na duge pješačke ture, plivaju, kampiraju, idu na piknike i sl. Za razliku od ‘mračnih akademaca’ koji preferiraju da provode vrijeme u tamnim, zatvorenim prostorima gdje raspravljaju o smislu života, ‘svjetliji’ akademci žive život i uživaju u istim temama – vani.

Ova estetika je krajem 2020. godine bila 7. po popularnosti na društvenoj mreži Tumblr, sa Cottagecore na prvom, i Mračnom akademijom na 2. mjestu. Pretpostavlja se da će održati popularnost zahvaljujući polasku u školu i većoj društvenoj otvorenosti nego što je bio slučaj prošle godine.

Svijetla akademija donosi i more optimizma koji nam je neophodan da bi izdržali izazov sadašnjeg trenutka , i utoliko predstavlja savršenu pripremu za konačnu slobodu jednom kada pandemija bude iza nas.