‘Vruća čokolada’ kako obično nazivamo topli napitak gdje je kakao samo jedan od sastojaka, obično podsjeća na hladne zimske dane, pa se gotovo i ne priprema tokom ljetnih mjeseci. Istovremeno, tokom ljeta ne pomišljamo da prekinemo ispijanje najpoznatijeg toplog napitka – kafe, uglavnom zbog navike na kofein, svakodnevnog rituala koji nam uljepšava dan, kao i njegove socijalne dimenzije.

Utoliko nema razloga da i tokom toplijih ljetnih dana ne priredite sebi ugodu zvanu vrući kakao, naročito nakon što saznate koje sve blagodeti sadrži ovaj čudesni prah.

Sirovi kakao se smatra jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Pomaže u borbi protiv mnogih oboljenja današnjice uključujući kardiovaskularna oboljenja i neke vrste karcinoma. Za kakao je utvrđeno da, pored ostalog, povoljno utiče na povišen krvni pritisak, snižava razinu holesterola i šećera u krvi, podiže razinu željeza i poboljšava pamćenje i koncentraciju. Povoljno utiče i na raspoloženje što je razlog više za redovniju konzumaciju.

Postoji nekoliko jednostavnih načina da uvrstite kakao u vašu dnevnu ishranu:

  1. Jedite tamnu čokoladu: provjerite je li dobre kvalitete i sadrži najmanje 70% kakaa.
  2. Vrući/hladni kakao: Pomiješajte kakao sa mlijekom ili biljnim mlijekom poput bademovog, sojinog, zobenog i sl., i dobićete izvrstan milkshake koji možete konzumirati topao ili hladan.
  3. Puding, smoothie, sutlija, griz: Kakao može biti dodati vašem omiljenom dezertu ili doručku radi bogatijeg, čokoladnog ukusa.
  4. Veganski čokoladni mousse: U mikser ubacite avokado, kakao, bademovo mlijeko i prirodni zaslađivač poput hurmi za ukusan kremasti veganski mousse od čokolade.
  5. Granola bar: Obogatite ukusne i zdrave domaće granola štapiće kakao prahom.

Recept za veganski topli kakao

Sastojci

1 čaša bademovog mlijeka

1 čajna kašičica kakao praha

1 kockica tamne čokolade (ili kašičica čokolade u prahu)

prstohvat cimeta (po želji)

med (po želji)

Postupak

Zagrijte bademovo mlijeko, dodajte kakao i čokoladu i lagano zagrijavajte dok se ne otope. Ako volite vrući kakao, držite malo duže na vatri. Skinite s vatre, zasladite medom, i ako volite okus cimeta, dodajte malo ovom ukusnom napitku.

Šolja ovog napitka sadrži značajnu količinu antioksidanata i flavonoida neophodnih za dobro zdravlje.

Uživajte!