Nekonvencionalna akademska estetika čija popularnost, podržana društvenim mrežama, u svijetu raste iz dana u dan, pronašla je put i u naše domove.

Inspirisana klasicima svjetske književnosti mračnog podtona, viktorijanskom erom, klasičnim obrazovanjem, drevnom umjetnošću, izgledom internatskog studenta, te grčkom i gotičkom arhitekturom, ova podkultura nalazi uporište i u drugim pravcima koji nalaze ljepotu u manje ili više mračnim temama obavijenim misterijom.

Mračna akademija se kontinuirano razvija i kao literarni žanr u koji sada ulaze kako klasična djela poput Slike Doriana Greya, tako i romani novijeg datuma poput Tajne historije (The Secret History, 1992.) autorice Donne Tartt, koja govori o ubistvu koje se desilo u grupi studenata klasičnih studija u Novoj Engleskoj. Tartt mnogi smatraju začetnicom ovog novog književnog žanra.

Studenti – pripadnici bogatih evropskih slojeva, i ekskluzivne škole, često se nađu u središtu radnje knjiga ili filmova koji ulaze u ovu kategoriju. Jedan od prominentnijih reprezenata je serijal Harry Potter, utemeljen na istoimenoj knjizi J.K. Rowland, te Društvo mrtvih pjesnika, kultni film iz 1989. godine.

Hogwarts – škola čarobnjaštva iz romana Harry Potter autorice J.K. Rowling

Kako svaka podkultura izrodi i estetiku, tako je i Mračna akademija proizvela tzv. akademsku estetiku koja se unazad par godina u raznim oblicima pomalo mračne ekstravagancije može vidjeti kako na modnim pistama i ulicama evropskih gradova, tako i u svijetu dizajna enterijera. U modi je to izgled studenta koledža za bogate, zbog čega je inače ovaj pravac kritiziran kao ‘egocentričan’ i usmjeren na bogate bijelce.

Izgled posvećenog studenta i zemljane boje odlike su mode Mračne akademije

Iako može zazvučati mračno i rizično, ovaj pravac je posve bezazlen i temelji se na strašću za učenjem, te je utoliko stekao još veću popularnost u protekle dvije godine, za vrijeme lockdown-a kada je većina nas najviše vremena provela kod kuće.  

Nigdje bez knjiga… pobornici Mračne akademije od svega najviše vole učiti i čitati

Par koraka do Mračne akademije u vašem domu

Jedno od najprepoznatljivijih obilježja ovog pravca u enterijerima su, očekivano, tamni zidovi koji služe kao izvrsna podloga dekorisanju asesoarima zlatnog ili srebrnog sjaja. Poznato je kako boja podloge mijenja sveukupni efekat onog što želimo istaći; tako je svemu što inače postavljamo na zidove (umjetničke slike, satove itd.), odnosno ispred ili pored zidova (npr. konzole i asesoare) tamna boja naglasila na (namjerno) magičan način, dajući mu notu mistike.

Tamna podloga mijenja sveukupan dojam prostora, i posebno naglašava predmete

Baš kao i starinski domovi evropske aristokracije poput onih iz viktorijanskog perioda, tako i ovaj novi trend dizajna enterijera potiče maksimalizam što, opet, nužno uključuje pokoji komad antiknog namještaja, ovog puta suprotstavljenog savremenim formama. Ovakvi kontrasti, sučeljavanja, služe da dodatno naglase posebnost svakog komada namještaja ili umjetnine. Namještaj je od tamnog drveta, a monotoniju sprečavaju ponovo moderne plohe od npr. tamnog mramora na stolu, kao i različitost i slojevitost tekstura.

Obzirom da se koncept Mračne akademije vrti oko učenja, knjige su neizostavni dio dekora i nalaze se posvuda u prostoru, a ne samo na polici.

Lajtmotiv Mračne akademije je strast za učenjem

Upravo zato što obuhvata i klasično i novo, mnogi dizajneri drže da Mračna akademija nije prolazni, kratkoročni trend – štaviše, nazvali su ga ‘bezvremenim’ jer sadrži komponente koje nikada ne izlaze iz mode.

Tamne palete boja na zidovima i vratima osnova su ovog stila. Ako se pravilno odaberu nijanse i površine na koje će se nanijeti, kao i sveukupan stil i dekor, prostorija će se doimati toplom, umjesto zastrašujućom i ‘mračnom’.

Antikni predmeti dolaze do izražaja spram tamne podloge

Iskoristite jednu od brojnih prednosti savremenog doba – dekorativnu tapetu koju možete nabaviti u brojnim ‘mračnim’ paletama sa interesantnim akcentima koje je lako podudariti sa odabranom temom vašeg enterijera.

Kad su u pitanju boje Mračne akademije, ipak ‘nije sve tako crno’… Obilježje ovog novog stila koji se temelji na drevnom gotskom, predstavljaju i boje koje dolaze iz prirode poput smeđe, zelene i plave. Iskoristite ih za akcentiranje jer će ove boje prirode izvanredno osvježiti tamnu podlogu, dok će ih zauzvrat tamna podloga naglasiti na najbolji mogućni način. Pritom, ova prirodna paleta ne uključuje sive nijanse, dok se preferiraju zelena i plava u zagastijim varijantama, baš kao što je i sveukupan dojam ove podkulture. Ovakva fuzija boja učinit će da se prostor doima umirujućim. Od prirodnih materijala poput drveta, birajte hrast jer će upotpuniti dojam naročito u kombinaciji sa drugim prirodnim materijalima poput kamena i metala.

Tamni zidovi, zagasita zelena, metal i likovi koji reprezentuju staru Grčku doprinose dojmu mistike

Antikni portreti također će doprinijeti ovoj ‘tamnoj shemi’ i svojevrsnoj ‘klupskoj’ atmosferi, kao i, općenito, antikni predmeti koje, ako posjedujete, ne štedite, jer ipak se radi o stilu koji je u svojoj osnovi – maksimalistički, s motom ‘više je bolje’. Sa ovakvom fuzijom postiže se pravi dojam – historije.

Da bi se postigao ciljani efekt pri uređenju prostora, potrebno je postići i održavati impresiju misterije, gdje će pomoći asesoari ‘sa pričom’, poput starih svijećnjaka ili predmeta iz prošlih vremena. Grčke skulpture, statue, biste (filozofa) ili njihove replike su također jedno od bitnih obilježja ovog stila.