ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian
ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Piše: Miran Karić, chef

Danas ću vam otkriti tajnu savršene domaće pizze kao iz krušne peći. 

Svako će reći da ima najbolji recept ili će dodati neku sitnicu u tijesto u koju se kune ili slično, ali uzalud. U ovom slučaju važi pravilo, što jednostavnije – to bolje. Do sad sam se u to uvjerio nekoliko puta sa raznim tijestima i receptima za pizzu.

Ustvari, najveća tajna nije samo tijesto ili sos, najvažnija je rerna. To u prevodu znači da ne možete imati apsolutno isti efekt u kućnoj rerni kao u profi pećima jer profesionalne rerne dižu temperature i do 500 stepeni celzijusa, a optimalna za pizzu je oko 350 do 400 stepeni.

Obzirom da je to nemoguće postići kod kuće, daću vam recept za tijesto i trik koji će zasigurno vaše tijesto dovesti blizu savršenstva. U osnovi je jako bitno da znate da je pizza „siroto“ jelo. U prevodu, pizza neće biti bolja ako na nju stavite više sira ili nadjeva, upravo suprotno – možete je samo pokvariti.

Tijesto za pizzu

Za početak vam treba 200ml zagrijanog, ali ne vrućeg mlijeka. U zdjelu uspite oko 1 kg brašna, 2 čajne kašičice soli, 14 g germe (2 male vrećice), jednu supenu kašiku šećera. Izmiješajte sve suhe sastojke, potom ih zalijte sa mlijekom i dodajte 2 kašike maslinovog ulja, te počnite mijesiti  rukama. Po potrebi dodajte vodu, oko 400ml, dok ne umutite glatko i relativno ljepljivo i tečno tijesto. Bitno je da tijesto za pizzu sadrži oko 60 posto vode.

Sljedeći mit koji ću razbiti jeste da postoji ‘brzo tijesto za pizzu’, dakle, tijesto koje ste napravili mora da malo odleži na sobnoj temperaturi. Podijelite ga na bule (loptice) veličine koju želite (standardna pizza teži oko 270 do 300g) i pustite da odleži i nadođe.

Za to vrijeme napravite paradajz sos od male glavice crvenog luka, crvenog vina po želji i pelata. Sve sjedinite i kratko ukuhajte.

Sad kada smo napravili tijesto i sos, ostaje da samo definišemo način pečenja. Prije toga uključite rernu na maksimum i ostavite da se grije dok napravite pizzu.

Pizzu uvijek valjajte rukama bez dodirivanja vanjskog ruba otprilike 1 cm. To će omogućiti da se rub fino napuše, a da sredina bude izrazito tanka.

Fil ovisi o vama, ali nemojte pretjerivati sa količinom jer pizza mora biti istovremeno i hrskava i mekana, a ako pretjerate sa filom biće samo žilava jer se neće moći fino ispeći.

Kada ste je razvaljali rukama i stavili na pleh te rasporedili željeni fil, stavite pizzu na dno rerne na sami grijač da se što prije zapeče dno pizze, da se aktivira germa i da nadođu rubovi.

Nakon 3-5 minuta (zavisi od rerne) dno bi trebalo biti hrskavo i pečeno, a gornji sloj relativno svjež, te odmah podignite pizzu na najvišu rešetku što bliže grijaču da samo ‘zatvori’ sastojke i brzo ih obradi, a da pritom ne gubi sočnost i svježinu (3-5 minuta).

Od rerne takođe zavisi da li će kora dobiti lijepu zlatno smeđu boju ili ako volite reš onda pizzu zadržite malo duže u rerni.

Ovo je najbitnija stvar za pripremu domaće pizze, jer mijenjanjem pozicija blizu grijača imitirate pizza peć.

Nadjev je isključivo stvar ukusa!

Nadam se da ćete probati moj recept i uživati uz najboljoj domaćoj pizzi. Prijatno!