Tradicionalna kineska medicina (TKM) je pojam koji označava skup svih aspekata u dijagnosticiranju, liječenju i prevenciji bolesti i bolesnih stanja.

Piše: Prim. dr. Meliha Branković, spec. anesteziolog i reanimatolog, akupunkturolog

Pismeni podaci o, kao i specifična oprema TKM-a datiraju od prije više od 5.000 godina, a danas se tim metodama tretiraju pacijenti u cijelom svijetu. U Kini se mogu vidjeti jedna do druge smještene bolnice u kojima se u jednoj pacijenti tretiraju po TKM-u, a u drugoj po principima tzv. ‘zapadne’ medicine.

Istovremeno, principi TKM-a  primjenjuju se širom svijeta u bolnicama ‘zapadne’ medicine u njihovom izvornom obliku ili pak modificirani primjenom savremene dijagnostike i naučnih saznanja.

Kako je TKM vremenom postajala sve popularnija dolaskom kineskih ljekara TKM-a na Zapad,  uvidjele su se mnoge prednosti u pristupu, jednostavnosti u opremi te učinkovitosti TKM. To je rezultiralo sve većim interesom ‘zapadnih’ ljekara da izučavaju i primjenjuju te metode, često kombinirane sa prednostima zapadne medicine kao i savremenim dijagnostičkim metodama.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1978. godine priznala TKM i njene metode, posebno akupunkturu, kao alternativnu medicinu i zvanično proglasila priznatim vještine za liječenje i prevenciju stanja i bolesti, pobrojanih u zvaničnom dokumentu ove organizacije.

3 stuba tradicionalne kineske medicine

Yin i Yang
Ova teorija predstavlja dvije faze cikličnog kretanja kao što je smjena dana i noći, sunčana i zasjenjena strana brda, voda i para, lijeva i desna strana, sjever i jug… dakle, stanja koja su u stalnoj korelaciji, mijenjaju se i utiču jedno na drugo. Moraju biti u balansu, pa deficit jednoga dovodi do viška drugoga i obrnuto. Ništa u prirodi kao i u ljudskom organizmu ne može izbjeći ovu različitost u stalnoj korelaciji i povezanosti, te ovisnost jednog od drugog. Čak i unutrašnji organi imaju karakteristike Yina i Yanga, npr. jetra je yin organ dok je žučna kesa yang.

5 elemenata
Nastala u isto vrijeme kad i teorija o Yinu i Yangu, teorija o 5 elemenata je zapravo teorija o 5 mogućnosti koje je nebo poslalo ljudima da ih iskoriste: Voda i Vatra obezbjeđuju hranu, Metal i Drvo obezbjeđuju prosperitet, a Zemlja omogućuje sijanje i ubiranje plodova, kao i zakonske odredbe. Pet elemenata simboliziraju prirodne kvalitete i stanja prirodnih fenomena koji se odnose i na ljude i korelacije izmedju prirode i ljudskih osobina, zdravlja i bolesnih stanja.

Qi
Qi je fundametalna ideja TKM.  Za zapadnu medicinu to je vitalna energija, energija našeg bazalnog metabolizma, za čije se održavanje pouzdano zna da se stalno obnavlja i transformira. Qi može biti zamišljen kao tanka granica izmedju materije i energije, stalno se kreće i mijenja i zapravo je to uvjet za održavanje života živih bića.

Qi održava sve vrste kretanja i promjena, štiti od štetnih uticaja, preuzima i transportira kisik, formira hranu u druge supstance, uključujući i potrebe sopstvenog mehanizma koji obezbjeđuje kretanje krvi, upotrebu kisika i stvaranje energije (Krebsov ciklus). Smatra se da u trenutku začeća očev i majčin Qi formiraju esencijalni Qi djeteta koji traje i troši se dok duša ne napusti ljudsko tijelo.

Qi kruži u organizmu po putanjama koje su poznate kao meridijani, i tako održava stalnu cirkulaciju krvi, limfe, hranljivih materija kao i faktora imuniteta.

Na meridijanima se nalaze tačke koje su najbliže koži pa su pogodne za primjenu akupunkture, glavne metode u liječenju bolesti i bolnih stanja u TKM.

Akupunktura (od lat. acus – igla, pungere – ubadati) je način liječenja boli i raznih drugih poremećaja u ljudskom organizmu, kojim se ubadanjem vrlo tankih sterilnih iglica u za to strogo određene tačke na tijelu postiže prestanak bolova i izlječenje određenih bolesnih stanja.

Riječ je o jednoj od glavnih medicinskih metoda tradicionalne kineske medicine, te tibetanske i indijske ajurvede.

TKM vs. konvencionalna ‘zapadna’ medicina 

Osnova dijagnosticiranja i nastanka bolesti po TKM je identifikacija patterna (syndroma, skupa udruženih znakova i simptoma karakterističnih za određeno stanje ili bolest) bazične disharmonije koja leži u osnovi svih kliničkih manifestacija. Za razliku od zapadne medicine, u kojoj se analiziraju simptomi i znaci jedan po jedan, tražeći njihov uzrok, TKM formira jednu opću sliku na osnovu svih simptoma i znakova, a pomoću te opće slike se otkriva vrsta disharmonije koja je u temelju nastanka bolesti.

Drugim riječima, kad kažemo, na primjer, da neki pacijent pokazuje pattern deficita Yina bubrega, to znači da taj deficit nije uzrok bolesti (koji mora biti tražen u pacijentovom načinu života), nego uzrok bolesti leži u disharmoniji koja dovodi do bolesti.

Također je i pojam ‘bolest’ različito tumačen u TKM i zapadnoj medicini, pa je za TKM pojam bolest ono što predstavlja simptom u zapadnoj medicini. Na primjer, ‘bolna menstruacija’ je bolest za TKM, dok je to simptom za zapadnu medicinu, za koji ona traži uzrok u, primjerice, endometriozi kao dijagnozi. Drugim riječima, zapadna medicina teži da uspostavi dijagnozu bolesti koja uzrokuje simptome.

Međutim, ne postoji razlog zbog kojeg ne bi bilo moguće primijeniti metodu određivanja patterna (sindroma) po TKM na bolesti i njihovo liječenje u zapadnoj medicini.

Temeljni princip TKM je da se jedna ista bolest može manifestirati sa različitim sindromima i isto tako da jedan sindrom može biti uzrok različitih bolesti. Ovaj važan princip TKM-a osigurava da se svaki pacijent tretira individualno tako da ne postoje standardni principi u liječenju svih bolesti.

Ekspresija disharmonije

TKM uzima u obzir mnoge kliničke manifestacije počev od znakova i promjena na licu i tijelu, te psiholoških i emocionalnih osobina koje nisu simptomi ili znaci nego ekspresija određene disharmonije. Mnogi od ovih znakova se uopće ne uzimaju u razmatranje kod postavljanja dijagnoze u zapadnoj medicini.

Znakovi poput odsustva žeđi, nemogućnosti donošenja odluka, tupog izgleda očiju, potrebe da se uzimaju mali gutljaji tečnosti, male uši i sl. uvijek su značajni za TKM, a nisu predmet razmatranja u traženju uzroka bolesti u zapadnoj medicini.

Pristup pacijentu je holistički, u obzir se uzimaju pacijentovi uvjeti života, prehrambene navike, posao i uvjeti pod kojim se posao obavlja, emocionalni život kao i konstitucija pacijenta.

Posebno je naglašen utjecaj emocija kao što su bijes, ljutnja, radost, žalost, nemogućnost iskazivanja nezadovoljstva ili frustracija na poremećaj regularnog kretanja Qi-a po tijelu i onemogućavanje njegovih funkcija u organizmu. Taj poremećaj se manifestira nadutošću stomaka, bolovima u leđima, mišićima i zglobovima, te nesanicom.

Uloga emocija u nastanku bolesti

Postoji razlika u tumačenju uloge emocija između TKM i zapadne medicine. Iako zapadna medicina prepoznaje interakciju izmedju tijela i emocija, to je potpuno drugačije u TKM.

U zapadnoj medicini mozak je na vrhu tijela (piramide). Emocije utiču na limbički sistem u mozgu, nervni impulsi putuju dole preko hypotalamusa, preko simpatičkih i parasimpatičkih nervnih centara i tako dospiju do unutarnjih organa. Tako je nervni impuls proizveden emocionalnom uzbuđenošću prenesen na relevantni organ.

Potpuno suprotno, TKM gleda emocije kao uzrok bolesti, kao mentalne stimulacije koje uznemiruju našu svijest i dušu i tako mijenjaju balans izmedju unutrašnjih organa i pravilnog kruženja Qi-a, a samim tim i krvi kroz krvne žile. Iz tih razloga se smatra da emocionalni stres  direktno povređuje unutrašnje organe i dovodi do bolesti sa različitim manifestacijama.

Ljutnja predstavlja široku paletu stanja koja karakteriziramo kao iritabilnost, bijes, mržnja, indignacija, animozitet, gorčina. Ako traje dovoljno dugo, bilo koje od ovih stanja izaziva oštećenje jetre (u narodu poznat pojam ‘ide mi na jetra’, ‘jede mi džigericu’) u smislu stagnacije kretanja jetrenog Qi-a, a time i krvi, povećavajući jetreni Yang što sve skupa dovodi do povećanja gore navedenih emocionalnih problema.

Najčešći simptomi:

  • u glavi i vratu poput glavobolje, naročito migrenoznog tipa, vrtoglavice, šuma u ušima, ukočenost vrata, crveni pečati na prednjoj strani vrata, crvenilo lica.
  • na srcu koje je vrlo sklono reagirati na bijes, posebno kod ljudi koji prakticiraju sport, vježbanje, trčanje. Javljaju se palpitacije (osjećaj ubrzanog srčanog rada), povišen krvni pritisak, nemir, uzbuđenost, nesanica, iznenadna navala smijeha.
  • gastrointestinalni trakt: nadutost stomaka, dijareja, vjetrovi, bolovi u stomaku, napetost i bijes nakon jela.

Radost koja izaziva prekomjerno uzbuđenje i žudnju može naškoditi posebno srčanoj funkciji te izazvati palpitacije, pretjeranu uzbuđenost, umor, nesanicu, sklonost ka pretjeranom pričanju, povišen krvni pritisak. Posebno je opasan atak iznenadne radosti nakon primitka dobre vijesti, što je praćeno usporenjem srčane aktivnosti, iznenadni smijeh koji može dovesti do srčanog udara.

Tuga i žalost izravno utiču na srčanu i plućnu funkciju umanjujući funkciju qi-a i izazivajući simptome poput nedostatka zraka, umora, osjećaja nelagode u grudima, depresije i potrebe za plačem.

Brige su jedan od najčešćih uzroka poremećaja zdravlja u savremenom svijetu. TKM smatra da brige vežu Qi u čvor, uzrokujući njegovu stagnaciju i zastoj. To izaziva sljedeće simptome: osjećaj težine u grudima, nedostatak zraka, napetost u ramenima, suhi kašalj, slabašan glas, uzdisanje, bljedoću lica, slab apetit, uznemirenost u stomaku želucu, napetost trbuha, umor.

Slične simptome izazivaju i razmišljanja i opsjednutost određenim problemima, opsesivne misli, razmišljanje umjesto življenja života. Pored gornjih, mogu se pojaviti  srčani problemi u vidu palpitacija, stezanje u grudima, nesanica.

Strah podrazumijeva i hronično stanje straha i tjeskobe, kao i iznenadni strah koji iscrpljuju Qi i dovode do slabosti njegove funkcije. To se manifestira kao noćno mokrenje kod djece i inkontinencija urina kod odraslih, prolivi, palpitacije, nesanica, noćno znojenje, suha usta, crvene pjege na licu i vratu.

U nastavku serijala o Tradicionalnoj kineskoj medicini govorićemo o akupunkturi kao glavnoj metodi liječenja.